Widgets: De gamechanger voor mobile apps
Widgets zijn compacte, autonome applicaties die ingebed worden in grotere software omgevingen om specifieke functionaliteit te leveren. Ze zijn ontworpen om gebruikers direct toegang te geven tot informatie en het weergeven van interactieve elementen op het beginscherm van een mobiel apparaat.
Een bekend voorbeeld is een weerwidget die realtime weer-updates toont, inclusief de huidige temperatuur, weersvoorspellingen en vaak zelfs extra details zoals windkracht en vochtigheid. Een andere veelvoorkomende widget is de news feed-widget, die recente nieuwsberichten of updates van verschillende bronnen weergeeft, waardoor gebruikers in een oogopslag op de hoogte blijven van het laatste nieuws zoals voetbaluitslagen. Widgets verbeteren de gebruikerservaring door relevante informatie direct beschikbaar te maken zonder dat gebruikers de app hoeven te openen, waardoor efficiëntie en gemak worden bevorderd.
Content binnen handbereik
Een widget fungeert als een verlengstuk van je app, waarbij je ze alleen kunt gebruiken wanneer de bijbehorende app op je telefoon is geïnstalleerd. In tegenstelling tot een app, die vaak een breed scala aan inhoud en functionaliteiten bevat, bieden widgets een gestroomlijnde ervaring door specifieke stukjes content op een gemakkelijkere manier aan de gebruiker te presenteren.
Dit zijn 5 voordelen van widgets:
Specifieke content wordt op een toegankelijke manier gepresenteerd.
Direct toegang tot inhoud zonder de app te openen.
Gemakkelijk relevante informatie bekijken.
Zorgt voor een verbeterde gebruikerservaring.
Ze leiden tot een grotere stroom van appverkeer.
Het handige aan widgets is dat je ze op de achtergrond van je telefoon kunt instellen, waardoor je altijd een overzicht hebt van je favoriete content zonder dat je de app hoeft te openen. Bovendien kun je vanuit de widget rechtstreeks naar de bijbehorende app navigeren. Deze naadloze integratie draagt bij aan een verbeterde gebruikerservaring, waardoor gebruikers snel en moeiteloos relevante informatie kunnen ontvangen en interactie kunnen hebben met de content op een intuïtieve en boeiende manier. Met widgets wordt de drempel verlaagd voor gebruikers om hun favoriete functies te benutten, waardoor ze efficiënter kunnen werken en meer plezier beleven aan hun mobiele ervaring. Bovendien leidt dit tot een verhoogd gebruik van de app, omdat gebruikers vanuit de widget snel de app kunnen openen om meer informatie te verkrijgen.
De wereld van widgets
Widgets komen in alle vormen en maten, variërend van eenvoudige tekstvakken tot complexe multimediale elementen. Enkele veelvoorkomende voorbeelden zijn:
Nieuwsfeeds: widgets die de meest actuele aandelenkoersen, voetbaluitslagen en nieuwsberichten of koppen van gerenommeerde nieuwsbronnen weergeven, waardoor gebruikers snel toegang hebben tot actuele informatie.
Weerwidgets: Deze widgets geven actuele weersinformatie weer op een specifieke locatie, waardoor gebruikers snel kunnen zien wat voor weer het is zonder een aparte app of website te hoeven openen.
Sociale media-widgets: Deze widgets tonen de laatste updates van sociale mediaplatforms zoals Twitter, Facebook of Instagram, waardoor gebruikers op de hoogte blijven van recente activiteiten van hun favoriete accounts.
Kalender widgets: Deze widgets tonen agenda-afspraken en herinneringen, waardoor gebruikers hun planning kunnen beheren zonder een aparte agenda-app te openen.
Technologie achter widgets in mobiele apps
Binnen Cube ontwikkelen we hybride apps met het React Native- of Flutter-framework. Een framework fungeert als een omhulsel rondom de code, die vervolgens wordt ingeladen binnen een Android- of iOS-applicatie. Hierdoor hoeven we slechts één keer de code te schrijven, wat efficiëntie en consistentie bevordert in het ontwikkelproces.
Bij het implementeren van widgets werkt dit proces helaas niet op dezelfde wijze. Een widget moet namelijk Native worden geschreven, wat betekent dat deze apart moet worden ontwikkeld voor zowel Android als iOS. Het goede nieuws is dat dit met je app meegebouwd wordt en dus naast je React Native code draait.
Met Widgets heb je minder vrijheid dan dat je gewend bent met apps. Je kunt een widget slechts een beperkt aantal keren per dag verversen wanneer de app inactief is, zoals elke dertig minuten. Het systeem beslist uiteindelijk autonoom wanneer de widget op de achtergrond wordt geactiveerd om de meest recente gegevens op te halen. Wanneer de app actief is, kun je op elk moment een signaal naar de widget sturen om de gegevens te vernieuwen.
Het uiteindelijke doel van de widget is om gegevens van de server op te halen en weer te geven. Wanneer je in de app moet inloggen, moet de widget uiteindelijk ook weten of je ingelogd bent of niet. Doordat de widget als extensie aan je app wordt toegevoegd kan deze gebruik maken van dezelfde opslag die je app ook gebruikt. Dit betekent dat je dezelfde token kunt gebruiken om gegevens van de server op te halen, waardoor consistentie wordt gewaarborgd tussen de app en de widget.
Ben je nieuwsgierig naar hoe onze oplossingen jouw bedrijf kunnen versterken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!