Mijn verhaal over Cube 'waar ik mocht doorgroeien tot ware developer'

rick-lansink-cube-1.jpg

Toen ik als 16-jarige kwam werken bij Cube, destijds nog bekend als Brandcube, had ik eigenlijk geen idee waar ik aan zou gaan beginnen. Ik had via-via gehoord dat Cube op zoek was naar extra versterking voor het toendertijd nog mini team. Aangezien ik (naar eigen inschatting) vond dat ik toch wel het een en ander afwist van computers en programmeren heb ik na lang wikken en wegen een e-mail gestuurd. Ik mocht op 6 mei, 2014 op gesprek komen en de rest is geschiedenis.

Een pril begin

Op zaterdagen en tijdens de schoolvakanties een beetje meehelpen door op Wordpress hier en daar wat blokken te verschuiven en af en toe een kleur aan te passen; zo is mijn “carrière” als developer bij Cube eigenlijk begonnen. Je hoefde me niet te vragen waar PHP voor werd gebruikt, of hoe onze websites werden gehost, dit was voor mij nog te hoog gegrepen. Echter werd langzaam maar gestaag mijn kennis uitgebreid en begon ik meer te doen dan alleen teksten en/of kleuren aan te passen. Ik begon mee te helpen met een beetje front-end ontwikkeling; eerst nog in platte HTML maar later ook gekoppeld aan een content management systeem. Het was nog steeds geen wat ik zou willen noemen “semantisch correcte” code, maar het was tenminste iets.

Kennisgroei

Binnen mum van tijd had ik, door de uitstekende leeromgeving die was gecreëerd, mijn programmeervaardigheden toch aardig weten op te krikken. In zekere zin staat deze kennisgroei van mijzelf ook symbool voor de groei van Cube. Door elke nieuwe collega die kwam werken bij Cube zag je een directe kennisinjectie terug. Er werden nieuwe methoden en software geïntroduceerd om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen, waarna je merkte dat alle collega’s simultaan meegingen met het verhoogde niveau, mijzelf meegerekend. Ondanks het feit dat ik maar enkele dagen per maand meehielp werden er kosten noch moeite bespaard om alle vergaarde kennis ook op mij over te brengen.

Van FIFA tot tafelvoetbal

Ook bedrijfsmatig maakte Cube een vogelvlucht. Waar we in het begin nog best vaak een pauze namen om tussendoor een paar potjes FIFA te gaan spelen, en het er niet altijd even serieus aan toe ging, gaat het nu een stuk gestructureerder te werk. Er wordt veel meer nagedacht over bedrijfsprocessen en manieren om efficiënter aan het werk te gaan voor klanten. Toch is de cultuur van ontspannen en stoom afblazen met elkaar altijd blijven bestaan. Nog altijd klinkt de tafelvoetbal of tennistafel dagelijks door het pand, af en toe aangevuld met luidkeelse, enthousiaste klanken. Er is in de loop der jaren een harmonieuze samenwerking tussen werk & ontspanning gecreëerd.

Een gevoel

Inmiddels zijn we weer in het jaar 2019, ruim 5 jaar verder en kan ik oprecht zeggen dat ik heel veel heb geleerd tijdens mijn jaren bij Cube. Niet alleen op gebied van kennis, maar ook qua manier van werken en levenservaringen. In de afgelopen 5 jaar heb ik onvergetelijke bedrijfsuitjes mee mogen maken, waar het altijd voelt alsof je met één grote groep van vrienden bent. Dit gevoel is altijd blijven bestaan.

Omdat ik soms enkele periodes maar sporadisch beschikbaar was vanwege mijn studie, kon ik de veranderingen binnen Cube eens goed van een afstandje bekijken. Soms kwam ik na enkele weken weer langs: opeens was het hele kantoor omgegooid en had ik opeens een paar nieuwe collega’s. Toch werd ik bij terugkomst altijd met open armen ontvangen. En eigenlijk, als je goed kijkt, is er wezenlijk niet eens zo heel veel veranderd binnen Cube. Ja, er is nu meer kennis dan ooit te voren en in de afgelopen jaren heb ik ruim 25 nieuwe collega’s mogen verwelkomen, maar toch blijft het in de kern hetzelfde bedrijf waar ik 5 jaar geleden bij toeval ben binnen gerold, en dat is alleen maar positief.

En nu?

Nu verlaat ik, als ware veteraan der Cube (of zoals mijn collega’s altijd zeiden: als deel van het meubilair van Cube), het nest waar ik als onwetende 16-jarige ben begonnen met teksten en kleuren aanpassen, maar waar ik mocht doorgroeien tot ware developer. Ik heb meegeholpen en waardevolle bijdragen kunnen leveren aan projecten die echt iets toevoegen. Momenteel woon ik in Amsterdam en ben ik bezig met het laatste jaar van mijn bachelor “Medische Informatiekunde” en ik merk dat ik de opgedane kennis en ervaring gelijk kan toepassen in de studie en in de praktijk. Deze opgedane kennis en ervaringen zal ik altijd meenemen met het oog op de toekomst

Cube, bedankt en tot snel!

Rick Lansink