Tom was aanwezig bij een Hackathon in Zwitserland

Met een aantal medewerkers van Cube en Green Orange hebben wij op 21,22 en 23 maart deelgenomen aan de Alpine Tourism Hackathon in Pontresina Zwitserland.

Bob ten Vergert

BobTest Engineer | Security & Privacy Officer

5c78259898074a_zwitserland.jpg

Vera Engelbertink, Leo Bekhuis en Kristina Katkute van Green Orange, en ikzelf (Tom) van Cube zijn op de uitnodiging ingegaan.

Het doel van de Hackaton

De Zwitserse overheid heeft voor de toekomst van toerisme in de regio Engadin een innoverende hackathon tot leven geroepen. Na langdurig zoeken hebben ze tien jonge en grensverleggende start-ups uit Europa gevonden om mee te mogen doen aan deze uitdaging. Uiteraard waren wij vereerd.

Wij moesten het tegen 9 andere bedrijven opnemen in de race voor het beste, en het best uitgevoerde, idee om de potentie van de regio te maximaliseren. De onderwerpen van de hackathon waren; Gamification & New Media, Data Analytics en Chatbots.

Aangezien we al eerder hadden gewerkt met het ontwikkelen van Chatbots is onze keuze ook op dit medium gevallen.

Kennismaken met de andere teams

Een goede 9 uur nadat we uit Oldenzaal waren vertrokken hadden we ons eerste hotel dichtbij Zürich bereikt. Hier hebben we de auto verruild voor een busrit naar het treinstation. Vanaf daar hebben we een mooie treinrit gehad door de Zwitserse Alpen naar onze eindbestemming; Pontresina.

Eenmaal aangekomen zagen we het statige en traditionele Cresta Palace tussen de bergen uit reizen. Deze luxe locatie zal ons de komende dagen huisvesten.

5c6e5ec608ebbblog-tom-1.jpg

De volgende ochtend was het tijd voor een aantal pitches. Hier hebben we kort verteld wat ons plan was voor de komende dagen en hebben we ook de eerste indrukken gekregen van wat de andere start-ups in gedachten hadden.

De aankomende 3 dagen zijn we grensverleggend bezig geweest met het schrijven van zinnige zinnen voor onze scenario’s en kraakheldere code voor een gunstig verloop. Dit heeft geresulteerd in de geboorte van onze Chatbot ‘Alpi’.

5c6e5eea1ef54blogt-tom-2.jpg

Hack-day!

Tijd om van onze ideeën, concepten, kennis en code een werkend prototype te maken. Aangezien het communiceren met toeristen over de hele wereld niet zal lopen via een Zwitsers platform hebben wij besloten de Chatbot te ontwikkelen voor Facebook Messenger. Hierin kan de gebruiker gemakkelijk chatten met onze Chatbot en krijgt op basis van zijn vragen en antwoorden relevante informatie terug.

We hebben gekozen om de bot met de programmeertaal Python te bouwen omdat het een flexibel en open-source taal is wat het uitermate geschikt maakt voor een Chatbot. De data wordt opgeslagen in MongoDB. Het voordeel van MongoDB is dat we de data sneller en efficiënter kunnen wegschrijven en ophalen omdat het geen relationeel database management systeem is. Op deze manier kunnen we nauwkeurig monitoren in welke fase van een gesprek de gebruiker zich bevindt.

5c6e5f1e78eaeblog-tom-3.jpg

Alpi in action!

Na 48 uur bezig te zijn geweest en 3700 regels code hebben geschreven hebben we ons prototype mogen presenteren aan de jury. Door een goede voorbereiding hebben we een inspirerende presentatie kunnen neerzetten en het publiek kunnen overtuigen van de kracht van onze Chatbot.

Helaas hebben we niet weten te winnen maar we zijn blij dat ons verhaal goed is overgekomen op het publiek en dat ze erg onder de indruk waren van Alpi! Dit is vast nog niet het laatste wat we van haar gehoord hebben.