Anticiperen op verandering: de rol van software in een veranderende markt.

Het is geen geheim dat de energiemarkt in een staat van snelle en radicale verandering verkeert. De energietransitie, snel stijgende energieprijzen en de invoering van het prijsplafond hebben de spelregels veranderd. In deze blog nemen we je mee op een reis, waarin we laten zien hoe we samen met onze klanten innovatieve oplossingen creëren om deze uitdagingen aan te gaan.

Kevin Oude Remmerink

KevinTech Lead | Team Pentagon

c0180.00_00_08_00.still001.jpg

Samenwerking in een veranderende energiemarkt

Als softwarebedrijf hebben we de afgelopen jaren intensief samengewerkt met de energiemaatschappij Pure Energie, om verschillende applicaties te ontwikkelen. Deze klant bevindt zich in een sector die onderhevig is aan constante verandering. De invoering van een prijsplafond door de overheid, snel stijgende energieprijzen en de overgang naar dynamische energieprijzen als gevolg van de energietransitie hebben de energiemarkt volledig op zijn kop gezet. Deze veranderingen hadden een directe impact op het digitale landschap, aangezien we snel moesten reageren en de benodigde logica in de applicaties moesten implementeren.

Het optimaliseren van de keuze-engine

Onze keuze om een API-gestuurd landschap op te zetten voor Pure Energie heeft positieve resultaten opgeleverd. Hierdoor waren we in staat om het prijsplafond van de overheid naadloos in hun applicaties te integreren, terwijl we voldeden aan de regelgeving zonder de gebruikerservaring te belemmeren. Bovendien konden we dankzij de flexibiliteit van het nieuwe systeem snel reageren op de stijgende energieprijzen. We pasten contracten aan en ontwikkelden nieuwe tariefstructuren die de klanten hielpen om hun energieverbruik te optimaliseren.

In het digitale landschap hebben we verschillende keuze-engines geïmplementeerd waarmee gebruikers stapsgewijs hun energiecontract kunnen samenstellen en afsluiten. Achter de schermen voeren we binnen het Data Management Platform (DMP) uitgebreide berekeningen uit om de prijsopbouw nauwkeurig te bepalen en conclusies te presenteren. In vergelijking met andere leveranciers lukt het Pure Energie om gedetailleerd en tegelijkertijd op een begrijpelijke wijze de prijsopbouw te tonen. De klanten van Pure Energie geven hier veel positieve feedback op.

De voortdurende veranderingen in de energiemarkt hebben echter wel geleid tot een heroverweging van de bestaande logica binnen onze applicatie, met name voor de keuze-engine en de bijbehorende berekeningen. We hebben zorgvuldig gekeken naar de manier waarop we de nieuwe vereisten en dynamische energieprijzen konden integreren, rekening houdend met het prijsplafond dat door de overheid was opgelegd. Om adequaat te reageren op deze complexe uitdaging, hebben we de code van deze logica herschreven. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat er wordt voldaan aan de groeiende eisen voor flexibiliteit. Hierdoor kan Pure Energie in de toekomst nog meer profiteren en adequater handelen bij veranderende marktomstandigheden.

Sterke samenwerking en op maat gemaakte oplossingen

Een ander belangrijk aspect van onze samenwerking met Pure Energie is de langdurige relatie die we hebben opgebouwd. Deze langdurige samenwerking heeft ons waardevolle inzichten gegeven in zowel de behoeften van de klant als de veranderingen in de markt. Middels deze kennis zijn we in staat oplossingen te ontwikkelen die volledig zijn afgestemd op de specifieke wensen en behoeften van de eindgebruikers, terwijl we ook rekening houden met bredere trends en ontwikkelingen in de energiesector.

Als je op zoek bent naar een software partner die je kan helpen om je bedrijf te versterken en in staat te stellen om snel op veranderingen te reageren, dan zijn wij er voor jou. Onze ervaring en expertise stellen ons in staat om op maat gemaakte oplossingen te bieden die aansluiten bij jouw specifieke behoeften en de eisen van een snel veranderende markt.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen groeien en floreren in een dynamische en uitdagende omgeving.

☝️Tip: bekijk ook de vernieuwde case pagina van Pure Energie!